WINTERTENEN

Geregeld kom ik in mijn praktijk mensen tegen met wintertenen en winterhanden. Vooral als de buiten temperatuur weer daald. Maar wat zijn Wintertenen?

Read more

De (avond)vierdaagse!

Binnenkort start de (avond)vierdaagse.

Hoe heb je je voorbereid of ga je je voor bereiden?


Hier enkele tips!

-Begin op tijd, bouw conditie op. Ga lopen en de vrije uurtjes. Het hoeft niet meteen een hele grote afstand te zijn.

- Bouw de gelopen afstand op tot dat je je doel hebt gehaald. Begin rustig

-Zorg voor goede schoenen en ga niet of versleten schoenen of slippers lopen. Trek stevige wandel- of sportschoenen aan.

-Trek goede vocht opnemende sokken aan liefst zonder naden. Dit voorkomt drukplekken en irritatie.

-Houd rekening met verschillende weersomstandigheden, ga ook bij verschillende omstandigheden trainen.

- Wandel samen, of sluit je aan bij een groep dit loopt gezelliger en is veel leuker. Je kunt elkaar door de kilometers heen helpen.

-Stel een overlevingspakket samen (vooral voor hele lange afstanden raadzaam), eten en drinken, blaren eerste hulp kit, petje, regencape,zonnebrand. Zijn een paar dingen waar aan je zou kunnen denken. Neem je deze mee in een rugzak draag dit dan ook tijdens een training dan raak je er al aangewend.

-Eet een goede niet te zware maaltijd vooraf. Maar zorg er wel voor dat dit even kan zakken.

-Ze je spullen vooraf klaar dat scheelt heel veel stress vlak voor vertrek. Niets is er vervelender dan nog op zoek moeten naar een pet of regencape terwijl je eigenlijk al weg moet.

Help een Blaar!!!

Als je een blaar op loopt dan geen paniek je kunt het heel goed verzorgen. Zit de blaar op een plek waar hij niet pijnlijk is of andere klachten veroorzaakt? Laat hem dan vooral heel. Je lichaam is heel goed instaat om het te genezen en het vocht op te ruimen.

Echter geeft de blaar problemen of is het erg pijnlijk dan gaan we over tot handelen en het doorprikken van de blaar. Maak eerst de omgeving goed schoon met alcohol of een betadine oplossing. Prik de blaar met een steriele naad bij de basis(huid) op verschillende plekken rondom door. Duw met een schoon watje of steriel gaasje de blaar helemaal leeg. Verwijderd de huid(vel) niet. Dit dien als bescherming en het geneest sneller.

Is de blaar open dan gaan we iets anders te werk.

Eerst goed spoelen met water, al het vuil moet eerst weg. Daarna goed droog deppen met een schone doek of steriel gaasje. Druppelen met betadine oplossing direct uit het flesje op de blaar. Dek de blaar af met een pleister om vuil en bacteriën eruit te houden. Eventueel kun je op de verse huid eerst nog een stukje second skin leggen voordat je een pleister plakt. Dit geeft verkoeling en vervangt het vel. Verzorg de blaar zolang deze open is goed. Probeer wrijving te voorkomen door tijdelijk andere schoenen te dragen.

Om drukplekken en blaren te voorkomen kun je wandelwol gebruiken op de plekken waar je altijd blaren oploopt.

Durf je zelf niet te prikken of heb je moeite met de verzorging van de blaren. Ga naar de (sport)pedicure zij helpt je graag en weet wat ze doet. Ook kan ze je advies geven wat je moet doen.

Ik wens iedere (avond)vierdaagse loper/ster heel veel succes en een fijne tijd.

Read more

Diplomering en SCAS

Na het behalen van mijn diploma Medisch Pedicure Sport of Medisch Sport Pedisure (beiden worden gebruikt) op 24 maart 2017 en de uitreiking daarvan op 25 mei 2017 kan ik mij nu laten registreren bij het SCAS.

Maar waar wat is SCAS? SCAS staat voor Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidszorg. Het SCAS is sinds 2000 opgericht op het verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid en de Inspectie van Volksgezondheid, naar aanleiding van een incident in de medische begeleiding van sporters. Het SCAS houdt zich sindsdien bezig met het onpartijdig vaststellen van de vakbekwaamheid van professionals die zich richten op het begeleiden van sporters en de behandeling van sportblessures, als mede onpartijdig vaststellen, van produkten en van opleidingen in de sportgezondheidszorg.

Certificering van personen houdt in dat de vakbekwaamheid van de beroepsbeoefenaar, het niveau van de opleiding en de geboden zorg inzichtelijk worden gemaakt.


Professionals werkzaam in de sportgezondheidszorg zijn a.o.

  • Artsen Betaald Voetbal
  • Leefstijlprofessionals
  • Sportdietisten
  • Sportduikartsen
  • Sportpodotherapeuten
  • Sportzorgmasseurs
  • Wielrenartsen
  • Wielrensoigneurs
  • Zweminstructeurs voor chronisch zieken en ouderen


De doelstelling van de SCAS is om door middel van certificering te komen tot:

  • De verhoging van de kennis en kunde van werkers in de sportgezondheidszorg.
  • De verhoging van het opleidings- en/of organisatieniveau van (opleidings)instituten.
  • Verhoging van kwaliteit van de aangeboden zorg / produkt.
  • Actoren als zodanig herkenbaar maken bij derden (werkgevers, klanten, collega's, etc.).
  • Erkenning van actoren in de sportgezondheidszorg.
  • Borging en continuering van het kwaliteitsniveau.
  • Het leveren van een positieve bijdrage aan het ketenproces.

Op www.SCAScertificering.com kunt u/je als sporter zien of uw /jouw behandelaar is geregistreerd/gecertificeerd.

Zelf heb ik de aanvraag voor registratie en dus certificering gedaan, mijn dossier is inbehandeling genomen en ik hoop voor 24 aug. 2017 meer duidelijkheid hier over te krijgen. Best nog wel even spannend dus.


Read more

Hielspoor

Hielspoor (Fasciitis Plantaris)

Wat is een hielspoor?

In de meeste gevallen is een hielspoor (botaanwas bij de hechting van de peesplaat aan de onderzijde van de voet) het gevolg van een peesplaatontsteking. Het bindweefsel onder de voet loopt van de hiel naar de tenen en vormt daarmee het voetgewelf – deze is dan ontstoken wat pijn veroorzaakt. De hielspoor zelf is niet pijnlijk, maar een gevolg bij een langdurige ontsteking. Bij een röntgenonderzoek is de peesplaatontsteking niet zichtbaar, bij sommigen wel de hielspoor.

Oorzaak:

• Ouder worden van de persoon

• Overgewicht (meestal beide voeten betrokken)

• Slecht schoeisel (te weinig ondersteuning)

• Veel staan en lopen tijdens je dagelijkse gang van zaken

• Overbelasting door het sporten

• Overpronatie, het naar binnen zakken van de voet(en)

Overpronatie

Wanneer de enkels naar binnen kantelen door het naar binnen doorzakken van de voeten ontstaan overpronatie. Dit komt veel voor. In combinatie met andere oorzaken (bv overbelasting, overgewicht) ontstaat er teveel spanning op de peesplaat waardoor deze geïrriteerd raakt en ontstaan er micro-scheurtjes in de peesplaat. De ontsteking die hierbij ontstaat gebeurt op het zwakste punt: het hielbot. Dit leidt tot chronische pijn onder de hiel. Na rust weer in beweging komen geeft pijnklachten omdat de strakke peesplaat verstijfd. Wanneer de meeste klachten:

• ’s Morgens bij het opstaan of na langdurig zitten

Behandelingen

• Fysiotherapie

• IJstherapie: een icepack onder de hiel kan de ontsteking helpen verminderen (5 – 10 minuten)

• Ontstekingsremmers: Ibuprofen of aspirine (laat u adviseren door de apotheek of drogist)

• Oefeningen thuis

• Rust (stop met uw wandel- en sportactiviteiten, bouw dit weer voorzichtig op wanneer de klachten zijn verdwenen)

Oefeningen

Overdrijf de oefeningen niet. Let goed op uw pensgrens, ga daar niet overheen. Doe de oefeningen drie tot vier keer per dag; ’s ochtends 1x, overdag 2x en ’s avonds 1x. Laat het op blote voeten lopen even voor wat het is.

• Kuitspier rekken

Ga voorovergebogen met de handen tegen de muur staan. Een been naar voren en de ander naar achteren. Buig de knie van het voorste been en houd de achterste voet plat op de grond. Buig de voorste knie verder totdat u een strekkend gevoel in de kuit voelt van het achterste been, 20 -30 seconden. Wissel van been en herhaal de oefening vier keer (links en rechts).

• Rollen van de bal

Leg een tennis- of golfbal of een verfroller op de grond en rol daar met uw voet overheen van de hiel naar de tenen, heen en weer voor 2 minuten, links en rechts. Dit kunt u zittend of staand doen. Deze oefening is voor het strekken en flexibel maken van de peesplaat. Let op uw pijngrens, ga daar niet overheen. Doe deze oefening bij voorkeur voordat u uit bed komt of nadat u een lange tijd heeft gezeten.

• Handdoek oefening

Pak een handdoek en rol deze op. Plaats de handdoek onder de bal van de voet en de tenen. Houdt de handdoek stevig vast. Strek het been en trek de handdoek naar u toe voor 15 – 20 seconden. Doe dit bij beide voeten. Herhaal de oefening vier keer; links en rechts.



Read more

Tips voor sporters en hun voeten

Even een korte blog met tips voor de sporters en hun voeten.

Nu het nieuwe jaar goed is begonnen en iedereen zijn goede voornemens heeft. Kunnen er wel wat goede tips gebruikt worden.


Read more

De Herfst komt eraan!!!

Het wordt weer herfst. Komende donderdag rond de klok van 16:00 uur heb ik mij laten vertellen begint de herfst officieel.

De seizoenen wisselen weer, de zomer is echt voorbij en het gure, stormachtige weer ligt op de loer.

Wat doe je nu met je voeten en je handen? Waar let je op nu het weer kouder gaat worden?

-Verwijder allereerst alle nagellak van de teennagels en van je handen. Laat ze kaal zodat je nagels weer lucht krijgen. Controleer je teennagels goed op eventueel beginnende schimmelnagels. Weet je niet hoe dat eruit ziet maak dan een afspraak bij een pedicure voordat je je voeten wegstopt in sokken en schoenen.

- Haal je zomereelt (harde rand bij je hielen en aan de zijkant van de voet) weg met een puinsteen en crème je voeten lekker in met een goede verzorgende voeten crème

Je zomereelt kun je verwijderen met een puinsteen, ga hiermee zachtjes over je voeten totdat het eelt weg is. Ga er niet te lang mee door ! Teveel eelt/huid verwijderen is erg pijnlijk. Is het te veel eelt voor puinsteen maak dan een afspraak bij een pedicure om het weg te laten snijden. Dit doet echt geen pijn.

De herfst is de ideale tijd om eventuele voetproblemen aan te pakken. Dus als je voetschimmel, Schimmelnagels of kloven in je hielen hebt kun je nu aan de slag!!

Je hoeft je geen zorgen te maken over het uiterlijk want iedereen heeft sokken en schoenen aan. Dus haal al je nagellak eraf en laat het eraf.!

-Nu je voeten de hele dag weer in sokken en schoenen gaan, controleer die ook eens. Zijn de schoenen nog stevig genoeg of erg uitgelopen en versleten. En dus aan vervanging toe. Zijn de sokken van goede kwaliteit. Kies het liefst voor katoenen sokken en geen badstof deze laten geen lucht door.

Investeer in een paar goede schoenen en sokken en in een goede voet crème . En verzorg je voeten de hele winter door. Dit hoef niet iedere dag maar 1x per week een verwen- en verzorgmoment voor je voeten en jezelf is geen overbodige luxe en ook nog eens erg lekker.

Lekker je voeten in een voetenbad en verzorg dan dat je nagels recht zijn. Verzorg je nagelriemen met een nagelriemolie. En vergeet je voeten niet in te crèmen voor het slapen gaan.

En nu je handen, hoe bereid je die voor op de gure herfstdagen?

Let allereerst op of je handcrème goed bij deze dagen past, voedt het de huid echt voldoende? En heb je je handschoenen al klaar liggen? Het hoeven geen hele dikke te zijn zoals voor de winter maar dunnen die je handen beschermen tegen de wind zijn al genoeg. Zo voorkom je dat je huid uitdroogt door de koude temperaturen buiten en de warmte van kachels binnen.

Ook je handen mag je nu extra aandacht geven en uitgebreider verwennen.Je kunt ze dagelijks incremen met een goede handcreme! Vindt je dat overdag niet handig ? Smeer dat voor het slapen gaan een dikkere laag op je handen en doe katoenen handschoenen (of sokken) aan en laat het de hele nacht intrekken. De volgende morgen heb je heerlijk zachte handen. Wat je wekelijks ook kunt doen om je handen te beschermen is een handmasker. Zo voed je je huid wat intensiever en zijn ze goed beschermd tegen de gure kou. Ook je nagelriemen kun je nu verzorgen met een nagelriemolie.

Read more

Sportpedicure

Afgelopen 20 mei heb ik de studiedag pedicure en sporters gevolgd. Deze dag heeft mij ervan overtuigd dat het zinvol is om de opleiding tot sportpedicure te gaan volgen.

Nu hoor ik in mijn omgeving steeds vaker sportpedicure wat is dat ? en nog nooit van gehoord!!!


Read more

voeten en oncologie

De impact die de ziekte kan hebben op ons leven wordt vaak pas duidelijk als zij zich voordoet. Overlevingskansen van oncologiepatiënten nemen toe, waardoor de medisch pedicure in haar praktijk regelmatig patiënten met oncologische klachten tegen komt.

Kanker is een ziekte die steeds vaker voorkomt en gelukkig steeds beheersbaarder wordt, onder andere door de behandeling met chemotherapie, immunotherapie, radiotherapie en/of een combinatie hiervan. Chemotherapie heeft niet alleen invloed op kankercellen, maar ook op gezonde cellen in het lichaam. Vooral snelgroeiende gezonde cellen kunnen worden aangetast door de chemotherapie. In de rustperioden van de chemokuur hebben gezonde cellen de tijd om zich te herstellen. De meeste gezonde cellen doen dat, zodat de bijwerkingen weer verdwijnen. Soms gebeurt dat na enkele dagen, soms duurt het langer.

Sommige cytostatica kunnen (tijdelijk) beschadigingen veroorzaken (soms tot 2 jaar na de kuur).

  • Neuropathie, aan de zenuwuiteinden: (is meestal niet te herstellen) zoals gevoelloosheid, tintelend, verdoofd gevoel in vingertoppen, tenen en voetzolen, verstoring van koude- en warmtegevoel, krachtverlies in de benen en/of armen, spier- en gewrichtspijn.
  • Huidaandoeningen: zoals droge huid, infecties, ontstekingen, hyper- of hypopigmentaties, huiduitslag, overgevoeligheid voor de zon, psoriasis.
  • Nagelaandoeningen: zoals ribbels op nagels, brokkelige nagels, loslatende nagels, schimmelinfecties, hyperkeratosis.
  • Hand/voet syndroom: Reactie van de huid van de handpalmen en voetzolen. mogelijke klachten: jeuk, pijn of gevoeligheid, roodheid, schilferende of vervellende huid, zwelling, blaren en infecties.
  • Andere mogelijke bijwerkingen: verminderde aanmaak bloedcellen, bloedarmoede / neiging tot bloedingen, langere wondgenezing periode + 9 dagen of langer, ontregelde bloedsuiker, lymfeoedeem.

Ik heb in 2015 de studiedag oncologische voet gevolgd om de mensen die met deze nare ziekte en behandelingen in aanraking komen een goede voetverzorging te kunnen geven.

Mocht u een afspraak willen maken dan is het zeer verstandig om dit te overleggen met uw behandelend arts en te vragen om toestemming, liefst op papier.

Verder moet er rekening gehouden worden met wanneer te kunnen behandelen. Krijgt u nog chemokuren dan moeten we een afspraak plannen een week voor de volgende kuur, zodat de huid genoeg tijd heeft voor herstel. Maar het mag niet direct na de kuur.


Read more

Wat is een Hallux Valgus?

Hallux-valgus is een meestal verworven standafwijking van de Hallux (grote teen)

Read more

Koude Voeten

Koude voeten komt bij veel mensen voor. Men stelt zelfs dat 30% van de vrouwen deze klachten hebben. Dkwijls zijn koude voeten een uiting van een verminderde circulatie waarbij je kunt kijken naar het aanbod van de slagaderen, maar ook naar de afvoer van de aderen.

Read more

Nieuwe stoel

Read more

Voeten Winterklaar

Uw voeten hebben de afgelopen maanden veel te verduren gehad. Hoewel het nederlandse weer wispelturig is, waren ze waarschijnlijk toch vaak gestoken in hippe, niet altijd comfortabele teenslippers en instappers.

Dus geef ze nu extra aandacht, nu ze weer zijn verdwenen in strakke dikke sokken en winterschoenen en winterlaarzen. En laat uw pedicure u daarbij helpen om uw voeten winterklaar te maken!

Strakke schoenen en dikke sokken zorgen bijvoorbeeld eerder voor een sneller transpirerende huid. Dan liggen ook problemen zoals een schimmelnagel, schimmelhuid en ingroeiende nagels op de loer.

Uitraard kunt u zelf veel doen om uw voeten te verzorgen,maar de pedicure heeft eerder in de gaten waar de mogelijke problemen dreigen.Dus laat uw voeten een controleren en goed verzorgendoor een professional. Voorkmen is immers beter dan genezen. En mochten er problemen zijn ontstaan dan kan vaak de pedicure deze verhelpen en indien nodig doorverwijzen naar de podotherapeut of podoloog, net wat er op dat moment nodig is.


Voetenweetje:

Geen voet is het zelfde;

Wat voeten wel gemeen hebben zijn: 28 botten,

16 gewrichten,

107 banden en

27 spieren.

Bij elke stap werkt alles mooi samen, waardoor we soepel en veerkrachtig kunnen lopen en sporten.

Bewegen doen we allemaal in meer of mindere mate. Mijn doel is ervoor zorg te dragen uw klachten te verhelpen dan wel te verlichten, zodat u lekker kunt blijven bewegen.



Read more

Sport en voeten

De voeten zijn letterlijk de gangmakers bij het sporten, hardlopen, joggen en actief bewegen. Zijn de voeten goed verzorgd en in perfecte conditie, dan is de sporter sneller, wendbaarder en uit eindelijk succesvoller.

Read more

SCHOENEN!!!

De zomervakantie is bijna ten einde, de slippers gaan weer in de kast. De dichte schoenen worden weer gepakt om de voeten weer in op te sluiten.

HOW STOP!!  Trek deze schoenen niet zomaar aan. Controleer ze eerst of ze nog heel zijn. En dan niet alleen de buitenkant maar vooral ook de binnenkant. Voor sommige schoenen kun je heel makkelijk een nieuwe binnenzool aanschaffen en ku je er weer een tijdje tegen. Maar zijn de binnennaden kapot dan zul je verder moeten kijken. Is het nog te repareren of moeten ze vervangen worden.

Voor het vervangen moet je echt even de tijd nemen. Passen ze goed! Knellen ze Niet!  De meest gemaakte fout is: denken dat schoenen wel uitlopen. Ik kan je vertellen dat dat nooit gaat gebeuren. Hooguit wordt het bovenleer iets soepeler. Maar te klein is te klein.

Niet goed passende schoenen kunnen voor vervelende pijnklachten zorgen.


Schoenen info en tips!!


* Koop schoenen in de namiddag, omdat je voetenin de loopvan de dag dikker kunnen worden.

* Pas altijd beide schoenen in de winkel. Het is heel normaal dat de ene voet langer is dan de ander. Koop altijd schoenen op de langste voet.

* Pas schoenen altijd staande. Als de voet staat is hij iets langer dan bij zitten. Door het gewicht wat erop komt.

* Loop ook altijd heen en weer in de winkel. Ook dan worden de voeten iets langer dan bij stil staan.

* Neem de tijd voor de aankoop. Bij twijfel NIET kopen!

* Doe schoenen bij passen (en dragen) op de juiste manier dicht. Bij veterschoenen veters goed aantrekken en strikken.

* Zorg voor de juiste lengte- en breedte maat. Maat 39 van het ene merk is beslist niet maat 39 van het andere merk. Let niet alleen op de schoenmaat maar ook op de pasvorm.

* Bij het klimmen van de jaren veranderd ook de maat van de voet. Heb je altijd maat 39 dan kan deze veranderen in maat 40. Dit komt door het verschuiven van het vetpolster onder de voet. Door dit vetpolster kan je voet ook breder worden.

* Een goede stevige hielomsluiting (contrefort) is belangrijk. Dit voorkomt de kans opzwikken van de enkels.

* De tenen moeten in de schoenen vrij kunnen bewegen. Let op voldoende teenruimte in de lengte, breedte en hoogte. Tenen en nagels komen snel in de knel waardoor er pijnklachten kunnen ontstaan.

* De hakhoogte moet zodanig zijn dat de kuit ontspannen is. De maximale hoogte van de hakmag 3 cm zijn, optimaal is de hak bij 1-2 cm hoogte. Hoe breder de hak van de schoen, hoe stabieler je staat/loopt.

Zo zie je maar weer schoenen kopen is nog een hele onderneming.

Read more

Soeple huid! Neem een voetenbad

Heeft u last van droge, pijnlijke of vermoeide voeten maar weinig tijd om uw voeten goed te verzorgen? Met de tips op deze pagina kunt op eenvoudige wijze en in korte tijd zorgen dat uw voeten weer zacht en soepel worden en in goede conditie blijven. Tijdens het nemen van een voetbad kunt u even heerlijk ontspannen.

Read more

Nagels verzorgen

Nu met de zomervakantie in aantocht komen de voeten weer uit de dichte schoen. Natuurlijk wil het oog dan ook wat. Hier wat tips om je nagels goed te verzorgen.

Read more

Voorjaar


Read more

Journalist


Read more

My website

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam.

This is the main content area

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam.

Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh.

Ut fermentum massa justo sit amet risus.