Sport en voeten

Wie wil winnen moet onderaan beginnen.

Sport en gezondheid gaan goed samen. Of sport ook zo gezond is voor de voeten is een andere vraag. Zweten, wrijving, infecties zijn schrering en inslag in de schoenen van atleten, zelfs in de zondagse!. Jammer, want met enkele goede gewoonten kunnen we onze voeten toch gezond houden.

Zwetende voeten

Voeten die in schoenen zweten, kunnen week worden. Omdat zoveel mogelijk te voorkomen, kies je bij voorkeur voor schoenen die lucht doorlatend zijn en draag je ook goede sokken.

Weke voeten zijn zeker niet gezond, want ze bevorderen infecties. Maar je kunt die infectie even gemakkelijk of zelfs nog makkelijker oplopen door met blote voeten rond te lopen in kleedkamers, douches of in het zwembad. Een goede raad: Droog je voeten altijd goed af, ook tussen de tenen en controleer ze regelmatig op beginnende schimmels , kalknagels of wratten op de zool.

Beperk wrijving tijdens het sporten.

Wrijving tussen de voet en de schoen is onvermijdbaar, maar ze veroorzaken vaak letsel: blaren hyperketose (verdikking va de huid), likdoorns, kloven op de hielen enz. Om al die ongemakken zoveel mogelijk te bepreken sport je het beste op terreinen die niet terugkaatsen en de schokken dus goed opvangen, zoals ateletiekpistes of gras. Als dat niet lukt vermijd je toch het beste zoveel mogelijk asfalt of beton. Je kunt wrijving ook voorkomen door goede schoenen en sokken te dragen.


Sokken

Katoenen sokken zijn het beste. Koop ze niet te klein, ze moeten ruim zitte. Trek iedere dag schonen sokken aan. Na het sporten is het ook aan te raden om schone sokken aan te trekken. Mousse, talk of cremes tegen wrijving en schimmels mag je best gebruiken. Ook met verband en tape of opmaat gemaakte zolen is niets mis.

Sokken het liefst zonder naden, dit voorkomt drukplekken en beschdigingen van de huid.


Schoenen

Elke sport is anders. Schoenen moeten beschouwd worden als een technieks hulpmiddel. Kies dus zorgvuldig schoenen uit die bij je sport passen.

Draag nooit nieuwe schoenen op de dag van een wedstrijd of een lange uitstap. 

Probeer schoenen aan het eind van dag na 17 uur en maak ze op de juiste manier dicht. Gebruik het extra gaatje boven aan de schoen. Durf gerust te lopen in de winkel. 

Onderhoud schoenen regelmatig. Maak ze schoon en verwijder steentjes die in de zool zijn vast komen te zitten. Controleerd daarbij ook de binnenkant op pullen of loslatende stukjes. 

Laat de schoenen na elke keer sporten goed drogen, maar zet ze vooral niet bij de verwarming neer. Dit droog de schoen te hard en droogt ze uit. Met alle defecten van dien.

Verzorg je huid.

Vermijd voor het begin van de sport of wedstrijd lange en warme voetbaden. Omdat dit de huid week maakt en gevoeliger voor infecties.

Als je snel blaren krijgt behandel de huid met 2% citroenzuur in een wateroplossing en breng onmiddelijk een warmte bestrijdende creme aan. Begin het liefst 3 weken voor de wedstrijd en op de dag zelf. 

Verzorg je nagels.

Herhaaldelijk microletsel en de nagels slecht knippen kunnen tot traumanagels of ingroeiende nagels lijden.

Knip de hoeken niet weg, scheur ze niet los en vermijd lange nagels.

Volg bij het knippen van de nagels de vorm van de nagel en de teen. 

Ontsmet wondjes met een ontsmettingsmiddel bv sterilon.


Zoals je merkt komt er veel meer bij kijken als je gaat sporten. Mochten er toch prolemen ontstaan maak dan een een afspraak om de voeten goed na te kijken en om te bekijken hoe je gang van lopen is. 
Thu, 08 October

My website

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam.

This is the main content area

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam.

Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh.

Ut fermentum massa justo sit amet risus.